4 september 2019

19:00

Jazzcross

Sveriges främste jazzgitarrist, Krister Jonsson möter rumänska sångerskan Maria Raducanu som som frodigt blandar jazz, chansons och balkan och säkert något mer….

Map

Magle konserthus inleder sin vokalserie med ett frustande crossoverprogram. Krister Jonsson, som vi tycker är Sveriges bästa jazzgitarrist, har under sina musikresor runt Europa lärt känna en unik röst och väldigt spännande musiker, Maria Raducanu, med Bukarest som bas. Så här säger han om henne. ”Hennes röst kan vara spröd som glas och brinnande kraftfull i en och samma fras, smärtsamt klagande och varmt vyssande om vartannat. Med orubblig vilja och ett fokuserat uttryck tämjer hon en till synes disparat blandning av genrer till en musik som blir såväl sin egen som allas. Traditionell rumänsk musik, portugisiska fados, franska chansons, ryska visor, jazzstandards, m.m. får alla plats och mening i Marias musikaliska universum.  Eller som hon presenteras på omslaget i hennes senaste skiva (ZIORI/ TZADIK Label , N.Y.)  “Possessing one of the most distinctive voices in the world, Maria mixes Romanian dirges with Fado, Rembetika, blues and improvisation, in creating a music that is pure, deeply emotional and goes straight to the heart.” 


Krister själv är ett välkänt namn i regionen och som den nyfikna och fantasifulla musiker som han är har han rört sig i de flesta genrer där elgitarr förekommer. Det är dock olika sorters jazzmusik som är hans huvudfåra och hans intuitiva förhållningssätt till musicerandet matchar Marias spontanitet. Duon framträder frekvent i Rumänien och övriga Europa, och ibland i Skandinavien, men detta blir den skånska premiären. 

Biljettpris 200:-, studerande 100:- köpes på på Biljettbyrån Lund, vid entrén i samband med konserten, eller direkt på nätet på genom att klicka här.